Hoe maak je een modelspoorbaan?

Ik weet dat je enthousiast bent over het bouwen van je eerste modelspoorbaan en dat je graag wilt beginnen, maar voordat je je eerste modelspoorbaan gaat maken, zijn er een paar dingen waar je aan moet denken…

Als je net begint met je avontuur in modelspoorwegen en -treinen, kun je het beste het blog overzicht bekijken. Daarnaast zijn er een paar basis dingen om te weten die je zullen helpen in je besluitvorming als het gaat om modelbaan planning en ontwerp.

Drie belangrijke concepten om over na te denken als u uw modelspoorbaan plant:

 • Thema
 • Schaal
 • Presentatie

Kies een thema voor je modelspoorbaan

Het eerste wat je moet doen is een thema voor je modelspoorbaan kiezen.

Wat is het doel van je modelspoorbaan? Waar gaan je treinen heen en waar komen ze vandaan en waarom? Gaan ze passagiers vervoeren van de ene stad naar de andere? Vervoeren ze vooral kolen naar steden of lokale havens, hout naar houthallen, of landbouwproducten naar markten, enz?

Waar en in welke periode zullen uw treinen rijden? Dit kan zowel specifiek als algemeen zijn. Als je van stoomtreinen houdt zul je het tijdperk van voor 1955 willen modelleren. Diesels werden populair aan het eind van de jaren 1940 en daarna. In de periode tussen 1945 en 1955, het overgangstijdperk, reden zowel stoom als diesel op de rails. De locatie die je wilt modelleren kan je helpen beslissen welke specifieke spoorwegen – zoals Union Pacific of Norfolk Southern, etc. – je door je modelbaan wilt laten rijden.

Wat voor soort modeltreinen of materieel wilt u op uw modelbaan laten rijden? Ook hier kan de plaats en de tijd waarin u wilt modelleren u helpen beslissen. Of het kan juist andersom zijn. Misschien wilt u de Lehigh Valley Railroad modelleren omdat u van de kleuren houdt, bijvoorbeeld, in welk geval de plaats en het tijdschema al bekend zouden zijn.

Wat voor soort diensten gaat uw modelspoorbaan leveren en aan wie? Welke industrieën en/of steden zullen uw treinen vervoeren goederen (of mensen) van en naar? Houdt u van kolentransport, houthakken, landbouw, olie-industrie, passagiersvervoer?

Dit zijn zeer belangrijke beslissingen die de basis zullen leggen voor hoe u uw modelbaan zult ontwerpen en bouwen.

Wat is de schaal van je modelspoorbaan?

Vervolgens moet u beslissen welke schaal u gaat gebruiken. (Schaal verwijst naar de verhouding tussen de afmetingen van een model ten opzichte van die van het prototype). Met andere woorden, met welke maat treinen wil je gaan rijden?

Er zijn verschillende populaire trein schalen beschikbaar. Welke je kiest hangt af van:

 • Hoeveel ruimte je hebt
 • Hoeveel geld je comfortabel aan de hobby kunt besteden
 • Of je van veel decor houdt of meer nadruk op de treinen
 • Of je de voorkeur geeft aan lange treinen of kortere treinen
 • Of je het geduld, het gezichtsvermogen en de vinger coördinatie hebt om met heel kleine locomotieven op een heel kleine rails om te gaan.

Overigens worden de woorden schaal en gauge vaak verward.

Schaal verwijst naar de verhouding tussen de afmetingen van een model en die van het prototype.

Gauge is de term die wordt gebruikt om de afstand tussen de 2 spoorstaven te beschrijven – meestal 4 ft 8-1/2in (“standaardspoor”) in het prototype. “Smalspoor” is een term die wordt gebruikt voor rails die dichter bij elkaar liggen dan normaalspoor.

Hoe wil je jou modelspoorbaan presenteren?

Het derde wat je moet beslissen in je modelspooravontuur is hoe je je treinen wilt laten zien en hoe je ze wilt laten rijden.

Wil je een gigantisch rijk van muur tot muur, of een kleine schakelbaan op een plank of iets ertussenin? Er zijn ook andere mogelijkheden en overwegingen…

Bouw je deze baan voor je eigen plezier? Wil je dat vrienden je helpen en meehelpen met de exploitatie van de baan als hij klaar is? Is het vooral voor uw kinderen of kleinkinderen om van te genieten? Wordt het een onderdeel van een grotere clubbaan? Wilt u een kleine modelbaan bouwen die u op een beurs of op eBay kunt verkopen?

Waarschijnlijk zijn er ook beperkende factoren die een rol spelen bij deze beslissing zoals tijd, ruimte en geld.

Hoe begin je met het bouwen van je modelspoorbaan?

Je ziet dus dat er veel dingen zijn om te overwegen wanneer je beslist wat voor soort spoorweg je wilt en hoe je die wilt laten zien of exploiteren. Laat je echter niet zo opjagen door het besluitvormingsproces dat het je belet om verder te gaan. Zoals ze in de reclame zeggen, als je eenmaal de opties hebt overwogen, “doe het dan gewoon”.

Oké, nu je hebt nagedacht over de locatie, het tijdperk, de schaal en wat voor soort model je wilt maken, ben je klaar voor de volgende stap. Ga naar je plaatselijke hobbywinkel of klik op de link en kies je treinset uit.

Dit zal je op weg helpen. Nadat je de set hebt opgebouwd en er plezier mee hebt gehad, lees je op deze site meer over hoe je je set kunt uitbreiden tot een realistisch sporenplan, hoe je er bankwerk voor maakt en hoe je het kunt verfraaien met bergen en landschappen, en hoe je je gebouwen en passagierswagons kunt verlichten. Nu heb je de smaak te pakken! Je zult nooit meer dezelfde zijn!

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Willem

  Leuk, ik beoefen de sport al meer dan 20 jaar maar toch leuk om te lezen hoe dit met zoveel passie is geschreven. De liefde voor modelspoorbanen spat ervan af. Leuke introductie.

  1. admin

   Hey Willem, leuk om je hier te zien en bedankt voor je aardige berichtje!

Geef een antwoord